Kdy se vyplatí mít střechu z polykarbonátu


Asi všichni budeme souhlasit, že stavět jakoukoliv stavbu není nic jednoduchého, ať už se jedná o dům, chatu, kůlnu či prostý skleník. Vždy se jedná o finančně i časově náročný projekt. Je potřeba rozhodnout mnoho věcí, a je pochopitelné, že některým se dostane menší pozornosti, než by si zasloužily.

Jednou z nich je i výběr materiálu, ze kterého uděláme střechu. Zde máme skutečně mnoho možností, a tak nemusí být snadné vybrat tu správnou. Přeci jen, záleží na více faktorech, a rozhodnutí nemusí být zrovna jednoduché.

polykarbonat2

Zde pak záleží na tom, o jakou stavbu se vlastně jedná. Každá má totiž jiné priority. Pokud jde o obytné prostory, jako je dům či chata, pak zde je důležité především to, aby byla dostatečně pevná a vydržela vše, co na ni může příroda přichystat. Měla by také vydržet i s minimální údržbou mnoho let.

Samozřejmě také nechceme, aby byla průhledná, neboť v tomto případě nám jde i o soukromí. Musí být také dostatečně odolná vůči pokusům o proniknutí. Přeci jen, slouží i jako bariéra proti zlodějům. I proto se zde používají nejvíce klasické došky či kovové plechy.

polykarbonat1

U menších staveb, jako jsou kůlny nebo skleníky, se častěji používá střecha z polykarbonátu. Ta je sice méně odolná, avšak podstatně levnější. A to je vždy výhoda, zvlášť u staveb, u kterých na ochraně až tak nezáleží.

Výhodou také je, že se dělá i v průhledné formě. To jej činí vhodným i pro zastřešení skleníků či pařenišť. Propustí totiž plně sluneční paprsky, což je něco, co je rozhodně potřeba.

Je však nutné si uvědomit, že, jak již bylo řečeno, polykarbonát není tak pevný ani odolný jako klasická střešní krytina. Podle toho je potřeba s ním zacházet. A to je i důvod, proč se nehodí k zastřešení domů – zde je nutná nejvyšší možná ochrana. A tu nám tento materiál zkrátka neposkytne, ať už se nám jinak líbí sebevíc.